Makine Mühendisi Nasıl Olunur? Maaşları Ne Kadar?
Makine mühendisi nasıl olunur? Başlığı altında, özellikle ülkemizde son yıllarda popüler olmaya başlayan mühendislik dallarından biri olan makine mühendisliği hakkında çeşitli detaylara yer verdik. Özellikle yeni makinelerin tasarlanıp geliştirilmesinde önemli rol sahibi olan makine mühendisleri, işletmelerin makine çalışmalarındaki verimliliği artırmak için de etkin görev alan kimselerdir.
İmalat sektöründe verimliliğin artması için ihtiyaç duyulan makinelerin yeniden tasarlanması, işletmenin sağlıklı bir şekilde faaliyetlerine devam edebilmesi için önem taşımaktadır. Diğer taraftan makinelerde oluşabilecek arızalar ve buna yönelik çözümler de makine mühendisleri önemli görevler üstlenirler.
Makine Mühendisi Kimdir?
Kısacası makine mühendisleri için 4 yıllık makine mühendisliği bölümünden mezun olan kimselerdir diyebiliriz. Makine mühendisliği bölümünden mezun olan kimseler bu unvan ile anılırken, özellikle özel sektör işletmelerinde önemli pozisyonlarda görev alırlar.
Makinelerin tasarlanması, geliştirilmesi ve üretilmesi amacıyla istihdam edilen makine mühendislerinin, ayrıca iş yeri verimliliğini artırmak için de istihdam edildikleri bilinmektedir. İmalat sektörünün Türkiye’de bir hayli gelişmeye başlaması nedeniyle, makine mühendislerine ciddi manada talep olmaktadır.
Kendi branşında iş bulmanın avantajlarının yanı sıra, üniversite mezunu olarak farklı sektörlerde de makine mühendislerinin tercih sebebi olduğu bilinmektedir. Branş farklılığı olsa da işletmeler verimliliği artırmak için bazı mühendislik dallarına daha fazla ağırlık vermektedir. Bunlardan biri olan makine mühendisliği, işletmeye katacakları artı değer nedeniyle tercih sebebi oluyorlar.
Makine Mühendisi Nasıl Olunur?
Genel bir mühendislik dalı olmadığı için makine mühendisi nasıl olunur? Sorusuna üniversitelerin 4 yıllık makine mühendisliği bölümünden mezun olmanın temel şart olduğunu söyleyerek cevap verebiliriz.
Makine mühendisliği bölümünden mezun olan kişiler özellikle matematik ağırlıklı derslerde başarı sağlamalıdırlar. Bu bölümden mezun olduktan sonra herhangi bir işletmede makine mühendisi olarak görev alınabilir. Ancak mesleğinde daha ileri gitmek isteyen mühendislerin eğitimlerine devam ederek kariyer planlamalarını daha iyi şekilde yapmaları söz konusudur.
Özel sektörde makinenin mühendislerine duyulan ihtiyacının yanı sıra kamu sektöründe makine mühendisi olabilmek için, KPSS sınavlarına girerek başarı elde etmek gerekir.
Makine Mühendisi Ne İş Yapar?
Makine mühendisleri diğer mühendislik alanlarında olduğu gibi iş yeri verimliliğinin artması ve maliyetlerin düşürülmesi gibi konularda etkin görev alırlar. Genel olarak makine mühendislerinin iş yerlerindeki görev ve sorumlulukları arasında sayılabilecekleri şunlardır;
- İş yerinde çalışan kişilerin makinelerin güvenliği ve kullanımı konusunda bilgi sahibi olmalarını sağlamak, makine mühendislerinin görev ve sorumlulukları arasında yer alır.
- Makineler hakkında detaylı bilgilere sahip olup bunları çalışanlara aktarmak makine mühendislerinin önemli görevleri arasındadır.
- İş yerinin ihtiyaç duyduğu mahkemelerin neler olduğunu ve bu makinelerin üretim verimliliğine olan katkılarının tespitini sağlayarak iş yeri yönetimine sunmak, makine mühendislerinin yapması gereken şeylerden biridir.
- İş yerinin ihtiyaç duymuş olduğu makinelerinin tespitinin yanı sıra bu makinelerin fiyat performans analizini yapmak da, makine mühendislerinin yapması gereken çalışmalar arasındadır.
- Makinelerle enerji verimliliğinin artırılmasına katkı sağlamak, iş yeri verimliliğini artırırken maliyetleri düşürecek etkenlerden biridir. Bunun üzerine makine mühendisi mutlaka yeni teknolojileri yakından takip etmek ve enerji verimliliğine dayalı makineleri işletme bünyesine katmak için belirli bir plan çıkarmalıdır.
- İmalat maliyetlerinin en aza indirilerek verimliliğin makineler sayesinde maksimuma çıkarılmasını sağlamak için gerektiği plan ve programı yapmak, makine mühendislerinin işletmeye karşı görevleri arasında yer alır. Bunu yaparken işletmenin yönetimi ile doğrudan diyalog halinde olmak gerekir.
- Makinelerde oluşan arızaların ortadan kaldırılması ve üretimde herhangi bir sorun olmaması için gerekli önlemlerin alınması, kendi branşında görev yapan makine mühendislerinin görev ve sorumlulukları arasında bulunuyor.
Makine Mühendisi Maaşları Ne Kadar?
Makine mühendisi nasıl olunur? Sorusuna cevap verdikten sonra, mühendislik dalı hakkında en fazla merak edilen konulardan biri olan makine mühendisi maaşları hakkında da biraz bilgi verelim. Mesleğe yeni başlamış ve tecrübe sahibi olmayan mühendislerin alacağı ortalama maaş 10.000 TL civarındadır. İşletmenin para politikalarına göre bu miktar çok az düşük ya da yüksek olabilir.
Yüksek tecrübe sahibi olmuş ve mesleğinde kendini kanıtlamış makine mühendislerinin maaşları ise yaklaşık olarak 15.000 TL civarındadır. Yönetici pozisyonunda olan makine mühendisleri ise doğal olarak daha yüksek maaş alabilirler. Makine mühendislerinin alacakları maaş aynı zamanda çalışmış oldukları işletmenin finansal politikalarına göre de farklılık göstermektedir.
Makine mühendisi nasıl olunur? Sorusuna cevap verdik. Konu hakkında yorumlarınızı aşağıdaki panelden bizimle paylaşabilirsiniz.
Yoruma kapalı.