Veteriner Hekim Nasıl Olunur, Maaşları Ne Kadar?

5

Veteriner hekim nasıl olunur? Başlığı altında, veteriner hekim olmak için alınması gereken eğitim ve sağlanması gereken diğer şartlar dışında, bu mesleği icra edenlerin ortalama kazanç miktarları hakkında da bilgiler verdik. Veteriner hekim olmak için gerekli olan tüm koşullar hakkındaki detayları yazımızın devamında bulabilirsiniz.

Veteriner Hekim Kimdir, Ne İş Yapar?

Veteriner hekimler özellikle evcil hayvanların tıbbi durumlarını inceleyerek hayvanlarda bulunan hastalıkların teşhis ve tedavisinde faaliyet gösteren kimselerdir diyebiliriz. Ayrıca veteriner hekimler için hayvan doktoru demek de kesinlikle yanlış olmayacaktır. Veterinerler hayvanların sağlık sorunlarının yanı sıra, üreme durumları üzerinde de çalışmalar yapan kimselerdir.

Veteriner Hekimler Ne İş Yapar?

Hayvanların tüm sağlık sorunlarıyla ilgilenmek veteriner hekimlerin en temel görevlerinin başında gelmektedir. Diğer yandan veteriner hekimlerin görev ve sorumlulukları arasında sayılabilecek çeşitli faktörler şunlardır;

  • Hayvan sahiplerinin hayvanların beslenmesi, genel bakımı ve sağlık sorunlarının önlenmesi gibi çeşitli konularda bilgi verirler.
  • Hayvanların resmi şekilde kayıtlarının tutulmasını sağlamak ve bu sayede kamu sağlığını salgın tehlikesinden uzak tutmak, yine veteriner hekimlerin görev ve sorumlulukları arasında yer alıyor.
  • Hayvanlardan insanlara bulaşması muhtemelen hastalıkların belirlenmesi ve bunun ilgili makamları ile paylaşılması, veteriner hekimlerin vicdani sorumlulukları arasında yer alıyor.
  • Hayvanlarda bulunan mevcut bir hastalığın diğer hayvanlara ya da insanlara bulaşmasını önlemek ve bu amaçla çeşitli çalışmalar yaparak yetkililere sunmak,
  • Hayvan ölümlerinin araştırılması ve durdurulması için çalışmalar yapmak,
  • Ölümcül ve bulaşıcı hastalığa sahip hayvanlar için ötenazi uygulaması yapmak,
  • Hayvanların muayenelerini yaparak başta kuduz olmak üzere bulaşıcı hastalıkların yayılma riskini ortadan kaldırmak,
  • Hasta hayvanların muayenesini yaparak hastalık teşhisi koyup bu hastalığın tedavisinde rol almak,
  • Yaralı hayvanların cerrahi işlemlerini yapmak,
  • Hayvanlardan elde edilecek ticari kazanımların daha verimli hale gelmesini sağlamak,
  • Hayvanların kısırlaştırılması veya sağlıklı bir şekilde çoğalması için tıbbi uygulamalar yapmak,

Yine veteriner hekimlerin görev ve sorumlulukları arasındadır.

Veteriner Hekim Nasıl Olunur?

Ülkemizde veterinerlik fakültesi bulunan üniversitelerin 5 yıllık olan bu bölümlerinden mezun olmak, veteriner hekim nasıl olunur? Sorumuzun en temel cevabıdır. Türkiye’de bu bölümden mezun olan kişiler Türkiye cumhuriyeti vatandaşı olmaları durumunda, ülkemizde veteriner hekim unvanı ile görev yapabilirler.

Yüksek lisans derecesi ile mezun olduktan sonra meslekte tecrübe sahibi olmak da, veteriner hekimlik mesleğinin daha sağlıklı şekilde icra edilmesi için önem taşıyor.

Veteriner Hekimlerde Bulunması Gereken Özellikler Nelerdir?

veteriner hekim nasil olunur yz
Veteriner Hekim Nasıl Olunur?

Aşağıdaki listede bulunması gereken özellikler bir zorunluluk olmamakla birlikte, kişinin mesleğini sorunsuz ve en iyi şekilde yapabilmesi için gereklidir. Özellikle mesleki etik kurallarına uymak, her meslekte olduğu gibi canlı sağlığını ilgilendiren bir meslekte daha da önem taşıyor.

  • Veteriner hekimlik mesleğinin güncel uygulamaları hakkında bilgileri takip etmek ve bunları uygulamaya koymak,
  • Hayvan sahiplerinin sahiplenmiş oldukları hayvanlar hakkında duydukları endişelere endişeleri empati kurarak dinleyip onları anlayabilmek,
  • Önemli cerrahi müdahalelerde gerekli el becerilerine sahip olarak kritik müdahaleleri sorunsuz yapabilir olmak,
  • Hayvan sevgisinin yüksek olması ve hayvanların genel durumlarını analiz edebilmek,
  • Özellikle veteriner kliniklerine sıklıkla getirilen hayvanlar hakkında her türlü bilgiye sahip olmak ve bunun için kendini her zaman gelişime açık görmek,
  • Mesleki gelişimlere ayak uydurabilmek ve bunları meslek hayatında uygulayarak en iyi verimliliği sunacak kapasitede olmak,

Veteriner Hekim Maaşları Ne Kadar?

Veteriner hekimlerin maaşları yerine kişinin kendi kliniğini açma ihtimalini de dikkate almak gerekiyor. Ortalama veteriner hekim maaşları 12.000 TL dolaylarındayken, kişinin kendi işyerini açması durumunda çevre faktörü de dikkate alındığında kazanç miktarı çok daha yüksek olabilmektedir. Devlette ve özel sektörde maaş ortalamaları yakın olsa da, özel sektör işletmelerinin veteriner hekim ihtiyaçları ve finansal kaynak yönetimlerine göre maaşlar farklılık gösterebilmektedir.

Kısacası özel sektörde veteriner hekimlerin maaşları için net bir tutar yerine ortalama tutarlardan bahsedilebilir. Veteriner hekimin kendi kliniğinde hizmet vermesi durumunda, maaş yerine farklılık gösteren kazançlardan söz edilebilir. Bunun nedeni ise kişinin çevrede tanınmış olup olmadığı ve işinde kendini ne derece ispat ettiğidir.

Geniş çevreye sahip ve işinde kendini ispat etmiş veteriner hekimlerin kendi kliniklerinde hizmet vermeleri halinde aylık kazançları inanılmaz oranda yüksek olabilmektedir. Her işte olduğu gibi veteriner hekimlikte de bu iki faktör ciddi manada gelirlere etki edecek detaylar olarak öne çıkmaktadır.   Avukat Nasıl Olunur, Maaşları Ne Kadar?

Yoruma kapalı.